Miłość to nie zawsze śmiech, ale i łzy...To nie zawsze szczęście ale i tęsknota...Teraz to kraty, a za nimi Ty...W mym sercu na krzyk budzi się ochota...Czekając na Ciebie mój ukochany...Miłością przebijam wysoki mur... Abym mogła Cię już mieć przy sobie...I razem z Tobą dotknąć szczęścia chmur...
Zawirowanie zapoznaj się z pierwszymi postami wątku i z podanym tam linkiem.. wydaje mi się, że wszystko masz wyjaśnione.. co jeszcze chciałabyś wiedzieć?
o co konkretnie Ci chodzi? Jeśli nie chcesz na forum, pisz na pw
Pomoc ze środków z Funduszu Postpenitencjarnego
poza wymienionymi wyżej, w pierwszym poście, może być także przeznaczane na:Offline
Malgosia no od tego jest ten Fundusz, żeby pomóc, każdy zwalniany z zakładu dostaje pomoc w ramach Funduszu, najczęściej bony na zakupy, bo to mogą dać w takiej ilości, jakiej jeszcze im zostało, jeden dostanie 300 zł, drugi 200 zł, a jak ktoś się zgłosi, jak tylko dostają pieniądze to jeszcze więcej może uzyskać.. u nas jakoś w marcu kuratorzy dostają środki do rozplanowania na cały rok.
Malgosiu tak, to jest w pierwszym poście, dokładnie nie jednorazowo, ale do 3 miesięcy (w szczególnych okolicznościach do 6 mies) od momentu osadzenia można korzystać z pomocy ze środków z Funduszu.
Małgosia a może akurat upłynął już ten 3-miesięczny okres od osadzenia i stąd załapałaś się na pomoc tylko raz.. albo może w danej formie jest jednorazowo, bo formy są różne tego to już dokładnie nie wiem.. Ogólnie oni od marca chyba dostają nową pulę, przynajmniej u nas, bo w styczniu to już resztki rozdawali, jak mój się zgłosił i mówili, żeby w marcu próbował jeszcze raz, bo chciał by kurs zawodowy sfinansowali, a to trochę wyższa kwota..
Gość
malgosia napisał:
(...)
jest to w formie normalnego wniosku
ja swoj kierowałam do
p. Kierownika
Zespołu Kuratorskiej Służby Sądowej
przy Sądzie Rejonowym
w ...................
wniosek
i tutaj musicie opisać wszystko że opuscił właśnie zk po odbyciu takiej i takiej kary że jest potrzebna pomoc w takiej formie tzn finansowej
na leczenie itd
załączasz wszystkie dokumenty będą potrzebne zwolnienie z zk wszystko co macie na temat leczenia zarówno z przed zk jak i te w trakcie jeśli cokolwiek takiego było
podpis i już
i powinien dostać takową pomoc tylko sam musi to pismo składać no i będzie to tylko pomoc dorażna moze na 3 miesiace
tylko nie idz do mopsu bo jak dostanie z gminy to juz z pomocy mu nie dadzą pózniej po wykozystaniu tej pomocy może udać sie do gminy po kolejną pomoc
Gość
Odświeżę wątek dla tych co opuszczają zk
pomoc z funduszu jak najbardziej się należy i nie ma tu żadnego znaczenia czy osadzony pracował odpłatnie czy nie i czy w momencie opuszczenia zk miał pieniążki na żelaznej .
Gość
Sąd Penitencjarny w bydgoszczy na mój wniosek przesłał mi pismo o średniej kwocie pomocy postpenitencjarnej na osadzonego który opuścił zakład karny i całkowitej kwocie za 2016
ok 200 zł na osadzonego
kwoty całkowitej nie pamiętam jutro fotę wrzucę
Zgadzam się ze pomoc się nalezy, byłem jednym z tych którzy pisali pisma osadzonym o różne rzeczy i o taką formę pomocy też, trudno mi dziś policzyć ile tego było, jednak z własnej obserwacji wiem ze się należy a czy się dostanie to inna historia. Szczęściarzem jest ten który dostał.
Nie jestem osobą która mydli oczy...jednak czasem warto je sobie samemu przetrzeć
Gość
Czyli do szczęśliwców należymy nie dość ze dali to i w innej kwocie
az oczy przetarlam
Gość
Connia napisał:
Witajcie. Kto z takiej pomocy może skorzystać?
Zapoznaj się z całym wątkiem.